Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Николай Спасов: Добротата, смиреността и честността са качествата, без които няма как да си успешен човек и хирург

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Николай Спасов приключва медицина в СУ „ Св. Климент Охридски “ през 2019 година с отличие. От 2016 година до 2020 година доброволства в Клиника по обща, чернодробна и панкреатична хирургия във Александровска болница - София, редом и в Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА.

От 2017 година До 2018 година е доброволец и в Хирургично поделение в столичната IV градска болница.

От април 2020 година до сегашния миг практикува като лекар-специализант в Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Софиямед ”. По време на Коронавирус пандемията е част и от екипа на Коронавирус отделението.

Професионалните му ползи са ориентирани към областите обща, лапароскопска и роботизирана хирургия и колопроктология. Участва в конгреси и образования по специалността, работи над научни изявления.

Притежава документи за ендоанален и ендоректален ултразвук, диагностика на тазовото дъно; аноскопия и аноректална манометрия.

Специализирал е и има документ за THD Anolift лекуване на хемороиди и други колопроктологични болести като анални фисури, фистули и други

Д-р Спасов, по какъв начин решихте да станете хирург?

Още от първия учебен срок в университета анатомията беше обичаният ми предмет. Практическите извършения в дисекционните зали бяха доста забавни, като всякога изучавахме в дълбочина друга анатомична област и конструкция. Постепенно този интерес се придвижи и към хирургията, тъй като те са взаимносвързани. Няма по какъв начин да си добър в нещо, в случай че не си построил постоянна основа, върху която да стъпиш. Именно анатомията е основата на хирургията.

По време на следването си сте бил доброволец в няколко хирургични клиники. Разкажете за първия си допир със специалността.

За мен беше доста значимо в студентските си години да схвана какво съставлява хирургията, какво изисква от теб и какво е належащо, с цел да станеш добър в нея. Именно по тази причина доброволствах в доста и разнообразни хирургични клиники. При първия ми допир със специалността разбрах, че се изисква доста огромна отдаденост, отговорност към пациента и непрекъснато рационализиране и опознаване на нови техники.

Първоначално, при доброволстването ми в незабавно хирургично поделение, имах опцията да се сблъскам с процеса на диагностика и лекуване на незабавните хирургични положения, като острия апендицит, перитонита, чревната непроходимост и гнойно-септичните болести. Именно в тези моменти разбрах какъв брой е значима положителната връзка сред лекаря и пациента, с цел да спечелиш доверието му. Без него всяко следващо лекуване би било доста мъчно.

Какво научихте през тези години - от сътрудниците си, от пациентите?

Научих, че добротата, смиреността и честността са качествата, без които няма по какъв начин да си сполучлив човек и хирург. Имах опция да поддържам връзка и да се изучавам от такива хора през годините и към момента. Именно това ми оказва помощ сега да намирам най-хубавия метод при общуването ми с пациентите и да ги предразположа и успокоя за идните оперативни интервенции.

Друго значимо нещо, което става през последните години на непрестанно развиване на технологиите и навлизането на изкуствения разсъдък в медицината, е, че се подценява чуването на пациента и снемането на подробна анамнеза. Както споделят старите клиницисти, пациентът самичък си слага диагнозата, в случай че го слушаш деликатно.

От какво се дефинира ползата Ви към колопроктологията, към този момент имате няколко документа в тази област?

Още от студентските си години, с помощта на моите учители, имах опция да вземам участие в диагностиката и лекуването на колопроктологичните болести, като перианални циреи, перианални фистули, фисури, хемороиди, проктити и колоректални карциноми. При общуването ми с тези пациенти разбрах, че множеството от тях се борят с тези болести от много време, претърпели са редица интервенции, без да доближат до изцеление.

Повечето от тях се притесняваха да приказват намерено за тези болести. Благодарение на доктор Бисер Петров, моят наставник в хирургията и живота, и УМБАЛ „ Софиямед “, имах опция да вземам участие в образования в Италия и Белгия. Да науча най-новите трендове и техники за диагностика и лекуване на тези болести. Отскоро в УМБАЛ „ Софиямед “ проработи Център по колопроктология, като в него действа и единствената в България THD ProctoStation с която имам опция да работя всеки ден и да диагностицирам тези болести по най-съвременния метод.

Кои тематики и проблеми от региона на хирургията Ви притеглят най-вече като предмет на научни проучвания и изявления?

Определено колопроктологията е региона в която желая да се развъртвам и ми е най-интересна. Това най-вероятно е подбудено от обстоятелството, че още от студентските си годни имам огромен допир с тези пациенти и познавам до болежка техните премеждия, а те не са по никакъв начин дребни и за занемаряване, даже в някои случай оставят и контузии за цялостен живот. Затова по този начин старателно се опитваме в Центъра по колопроктология да вкарваме най-новите и сполучливи способи за диагностика и лекуване на тези болести. В момента интензивно се занимавам с ендоаналната ехография и аноректалната манометрия. Това са дисциплините, в които върша научни проучвания и изявления.

Как виждате професионалното си развиване в околните години?

Скоро следва да взема компетентност по обща и коремна хирургия. Постепенно встъпвам и в роботизираната хирургия, която доста бързо се развива и обгръща все по-голям брой болести.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Обичам да извозвам време с околните ми другари и фамилията. Опитвам да го върша повече, тъй като всекидневието ми е доста натоварено и не постоянно това ми се отдава. Обичам да извозвам време на спокойни и красиви места, където можеш да се усамотиш с мислите си и да се наслаждаваш на пейзажа.

Кои са правилата – лекарски и човешки, които се стараете да отстоявате постоянно и при всички условия?

Както към този момент загатнах, добротата, честността, коректността, положителната връзка и разбирането са доста значими за построяването на постоянни и ползотворни взаимоотношения сред хората. Затова постоянно се стремя да ги съблюдавам.

Какво желаете да пожелаете на сътрудниците си, с които работите дружно?

Искам първо да им благодаря, че са едни прелестни хора и експерти, научих доста от тях и не преставам да го върша. Искам да им пожелая да са живи и здрави и да могат да прекарват повече време с околните си хора. Най-добре разбрахме, че тези неща са значими през последните години на Коронавирус пандемията. Дано това не ни застига още веднъж. И, напълно най-после, желая да им кажа: Бъдете здрави!
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР